Tiedätkö mikä se on?
Tietysti se, kun kurottelet paidan alta rintaliivin olkainta ja vedät sen takaisin paikalleen.
Vuosia sitten minäkin vielä kärsin tästä ongelmasta. Muistan miten raivostuttavaa oli kävellä asunnolta bussipysäkille Jyväskylässä ne noin sata metriä ja huomata ettei enää bussissa saa kättä nostettua niin että voisi ottaa liikkuvassa autossa penkeistä tukea istumapaikkaa etsiessä. Ja toisessa kädessä on bussikortti, jota yrität laittaa laukkuun. Ja päällä talvitakki leukaan asti kiinni…
Tuo pieni, mutta huomattava liike oli jokapäiväisenä seuralaisenani siihen asti, että löysin itselleni sopivia liivimalleja! En ollutkaan toivoton tapaus, minulla oli vain yhteensopivuusongelma: minä ja aiemmat liivimme emme olleet toisillemme ne oikeat.
Näin jälkikäteen olisi mielenkiintoista tutkia mitä kaikkia vikoja aiemmissa valinnoissani oli ollut. Siinä vaiheessa kun olisin asiasta jotain ymmärtänyt, olin jo ehtinyt hävittää todistusaineiston aika tehokkaasti. (Vaikka yhdet “vielä minä joku päivä nämä kaarituet tänne takaisin ompelen” -liivit löytyivät vielä muutossa pari vuotta sitten ompelulaatikosta, mutta se on jo toinen tarina.)
Ihmiset ovat kovin eri mallisia. Toisilla olkapäät ovat jykevämmät ja toisilla laskevamman malliset. Jokaiselle on silti mahdollista löytää sopivat alusvaatteet. Esimerkiksi omassa tapauksessani vika ei todellakaan ollut minussa vaan siinä mitä valitsin olkapäälleni laskea.
Olkaimen tarkoitus on pysyä olkapäällä, ja olla kupille yhtenä tärkeänä tukipisteenä.
Parhaiten liivi istuu tietysti silloin, kun se on käyttäjälleen oikean kokoinen ja mallinen, sekä kupiltaan että ympärykseltään. Lisäksi liivin olkaimet on säädetty oikean mittaisiksi niin, että ne tukevat, mutta eivät purista. Mikäli asiakkaan ongelmakohta on olkaimissa, niin juuri siihen kohtaan perehdytään erityisesti. Kun kaikki tämä muu on huomioitu ja kunnossa, nähdään miten olkain sopii. Sovittaessa ollaan hetki liivi päällä, kokeillaan eri liikkeitä ja tunnustellaan. Jos olkain tuntuu liukuvan alas, käännetään katse liivin olkaimen kiinnityskohtaan.
Useimmiten asiakkaat laskevat leuan rintaan ja päättelevät, että olkainta pitäisi siirtää rintakehällä keskemmäksi. Tämä on aivan luonnollinen reaktio, ja itseasiassa tavallaan totta, mutta olkaimen kiinnityskohtaa on paljon helpompi muuttaa liivin takaosassa! Kun olkaimet siirretään takana keskemmäksi selkää, niiden putoaminen ei ole ollenkaan niin todennäköistä.
Tässäkin asiassa liivit ovat erilaisia, joissakin olkaimet ovat reunempana, toisissa keskempänä. Monessa Evelace-liivimallissa on takana kahdet kiinnikekohdat, jolloin olkainta voi siirtää tarpeen mukaan, tai ne voi jopa laittaa ristiin. (Esimerkkinä Estellen topattu liivi.)
Mikäli liivimalli ei olkaimen osalta sovi asiakkaalle ja sen pystyy jo sovituksessa näkemään/tuntemaan, niin kerron tilanteen asiakkaalle ja ehdotan, että etsimme paremman vaihtoehdon. Mikään liivi ei ole niin nätti, että se kannattaisi viedä kotiin vain ulkonäön takia.
Mutta koska olkapäät ovat erilaisia, poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi vaikkapa Erbin pareesi eli olkahermopunoksen syntymävaurio saattaa muuttaa olkapään muotoa niin, että mikään olkain ei tahdo pysyä paikallaan. Tällöin voi auttaa esimerkiksi silikoniolkainpehmuste, jonka sisälle liivin olkain sujautetaan. Pehmuste jakaa olkaimen painoa tasaisesti, ja pitää myös olkaimen mukavasti paikallaan.