Kaikki alusvaatteiden pesusta!

Kaikki alusvaatteiden pesusta!

Oletko koskaan mennyt vaatteet päällä suihkuun? Tämän jutun jälkeen saatat harkita sitäkin! Luvassa siis melkein kaikki alusvaatteiden pesusta!

Alusasujen kestoon ja kuntoon vaikuttavat❗️❗️
käyttö🔧: pukeminen niin etteivät liivit kärsi, käytössä olevan liivin vaihtaminen tarpeeksi usein, liivien kierrättäminen käytösssä
pesu 🛁: pese mieluummin liian usein kuin liian harvoin, käytä matalaa lämpötilaa ja oikeita aineita
hoito 🛌: pesun jälkeen esim topatun kupin kuosittelu muotoonsa, anna kuivua kuivaksi asti, jotta kangas palautuu, vuorottele liivejä jotta kaikki saavat levätä, älä kuivaa rummussa koska lämpö ja liike voivat vaurioittaa alusvaatteita
Hyviä liivejä pitäisi olla siis useammat kuin yhdet, jotta niitä voi kierrättää käytössä, ja liivit pitäisi pestä usein. (Kollegani testasi asian ottamalla käyttöön samaan aikaan kahdet samanlaiset liivit, joista toiset pesi käsin joka käyttökerran jälkeen, toiset kerran viikossa. Kolmen kuukauden jälkeen ero oli dramaattinen.)
Pese liivit
🎉 mieluiten useammin, tarvittaessa joka käyttökerran jälkeen
💪pese mieluiten käsin
🌛❄️matalassa lämpötilassa
🧴käytä mieluiten nestemäistä pesuainetta
🌀Jos valitset konepesun lavuaarin sijaan, valitse
❤️hellävarainen ohjelma ja
🌛❄️matala, maksimissaan 30 asteen lämpötila.
💦 Pesukoneet ovat kehittyneet, ja niiden energiavaatimukset ovat tiukentuneet. Pesuaineiden entsyymejä on siksi muokattu toimimaan matalammissa lämpötiloissa, joten pyykinpesussa mummon ja äidinkään opit eivät ehkä enää ole ajankohtaisia.
☔️ käytä pesupussia: se suojelee alusvaatteen lisäksi myös pesukonetta sekä koneessa olevia muita vaatteita (💔 toisen vaatteen tarra voi pilata liivin pitsin, kaarituki voi rikkoa pesukoneen, liivin hakanen voi pilata neuleen. Pesupussissakin oleva liivi voi jäädä esimerkiksi rummun väliin ja lopputulos voi olla murheellinen, parhaassa tapauksessa kuitenkin vain pesupussi hajoaa, vähän niin kuin sulake, ja liivi ja kone säilyvät ehjänä.)
– Alusasuille ei suositella käytettäväksi huuhteluainetta, sillä useimmat huuhteluaineet rikkovat joustavan elastaanin rakenteen ja kuidut katkeavat sen jälkeen herkästi. Emme suosittele myöskään pyykkietikkaa. Jos kankaasta pistää esiin vähän kuin hiuksia niin ne ovat todennäköisesti katkenneita elastaanikuituja, jolloin kankaan palautuvuus ja ominaisuudet eivät ole enää entisellään ja käyttöikä alkaa olla tiensä päässä.
– Alusasuja, sukkahousuja ja muita elastaania sisältäviä asusteita ei suositella rumpukuivattaviksi
– Elastaani haurastuu myös suorassa auringonvalossa.
– Alusasujen kuten muidenkin vaatteiden värit säilyvät parhaiten, kun ne pestään valmistajan suosittelemassa lämpötilassa. Valmistaja merkitsee alhaisimman lämpötilan, jossa asusteen kaikki osat säilyttävät värinsä. Alusasujen yleisin pesulämpötila on 30 tai 40 astetta.
– Samoin värien säilyvyyteen vaikuttaa olennaisesti myös muun pyykin värit. Jopa valkoiset ja luonnonvalkoiset suositellaan pestäviksi erillään, mikäli haluaa säilyttää puhtaanvalkoisen alkuperäisenä.
Pese käsin seuraavat:
• liivit, joissa on geeli-, vesi- tai öljytoppaus kupin sisään rakennettuna 🐥
• olkaimettomat liivit, joissa ympärykseen on ommeltu erillinen silikoninauha pitämään liiviä paikoillaan sitä käytettäessä 🐯
• stay up -sukat, joissa on silikoninauhat sukan yläosassa 🦊
• liivit, joissa koristeina on käytetty paljetteja tai muita erikoiskoristeita 🐡
• korsetit ja puoliliivit, joissa on lisätuen rakentamiseksi käytetty niin kutsuttuja luita eli muovisia tai metallisia tukinauhoja 🐲
– Mikrokuituitukangas valmistetaan erittäin hienojakoisista mikrokuiduista. Koneessa olevasta muusta pyykistä voi tarttua mikrokuituun irtonukkaa. Mikrokuitu ei itsessään nukkaudu. Mikrokuitutuotteet, siis muutkin kuin liivit, kannattaa pestä pesupussissa.
– Pesupusseja on hyvä olla vähintään kolme. Vaaleat asusteet säilyvät vaaleina, kun niiden pesupussikin on edelleen valkoinen. Tummista vaatteista irtoaa yleensä ensimmäisellä pesukerralla asusteen pinnassa oleva irtoväriaine, joka siihen on jäänyt värjäyksen jäljiltä. Sen vuoksi tummilla väreillä on hyvä olla oma pesupussi. Samoin punainen on mustan värin rinnalla yksi haastavimmista väreistä, joten punaista väriä varten on hyvä olla ikioma pesupussi.
Tälleen puoliksi leikkimielisesti sanottuna:
Voit siis periaatteessa käydä iltasuihkussa liivit päälläsi veden säästämiseksi ja ettei niiden pesu ainakaan unohtuisi. Sitten voitkin nakata valmiiksi märät liivit lavuaariin nestemäisen pesuaineen kera, antaa liota sen aikaa kun peset hampaat ja/tai teet kaksoispuhdistuksen toisen osuuden. Lopuksi huuhtele liivit huolella, tarvittaessa kuosittele kupit ja ripusta vaikka saunan oveen kuivumaan. Siinä se meni mukavasti kaiken ohessa!
Kuinka moni menee viikon sisään suihkuun liivit päällä?!
Mukavia iltapesuhetkiä!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *